Biblioteket för föräldrar
och barn

Barn_foralder

Välkommen till biblioteket!

Hos oss kan du och ditt barn låna böcker för olika åldrar, hyra film och tv-spel, uppleva och delta i våra evenemang, slå er ner med en bok i Lästrappan eller ta en fika i bibliotekets café.

På denna sida hittar du information om vad biblioteket erbjuder och länkar till bra sidor med boktips. Se bibliotekets evenemangskalender för aktuella program på barnavdelningen.

På Almedalsbiblioteket finns två barn- och ungdomsbibliotekarier. Tveka inte att kontakta personalen om du vill ha hjälp med något. Vi hjälper dig och ditt barn så gott vi kan.

Första biblioteksbesöketBarn_forstabok

Almedalsbiblioteket bjuder in föräldrar och barn 3-9 mån till en pratstund om små barns språkutveckling, läsning och vad biblioteket kan erbjuda just er. Datum och anmälan hittar du här.

Barnets första bok

Alla nyfödda barn på Gotland erbjuds en bokgåva. BVC delar ut ett presentkort som du löser in på biblioteket.

Bok och barnvagn

Läs mer här.

Familjehyllan

På barnavdelningen finns en hylla med böcker om att leva med barn.

Evenemang för barn

Se bibliotekets evenemangskalender för aktuella program på barnavdelningen.

Musiklek och Sagostund

Saga, musik, lek och berättelser! Varje vecka har biblioteket sagostunder och musiklek för barn i förskoleåldern. Verksamheter som stimulerar barnens fantasi och språkutveckling.

Lördagar och lov

Många lördagar och vissa skollov erbjuder vi workshops, teater och filmvisning, m. m. Håll utkik i evenemangskalendern.

Läsning

Boktips    Barn_bokalskarna

Almedalsbibliotekets sida för barn hittar du massor av bra länkar  till sidor som skriver om barnböcker. Där hittar du även information om bibliotekets bokklubb Bokälskarna.

Barnbibblan hittar du rim och ramsor, sånger och sagor. Här hittar ni Ordverkstan där ni kan leka med ord, färger och siffror.

Du som förälder kan hitta boktips för de yngre barnen på Bokunge. De skriver om böcker för barn 0-3 år.Barn_Barnbibblan

Barn_bokunge

Böcker på andra språk än svenska

På biblioteket finns böcker på flera olika språk för både barn och vuxna. Om du inte hittar det du söker kan vi beställa hit böcker. Kontakta personalen så hjälper vi dig.

Böcker om Gotland

Böcker för barn och vuxna som handlar om eller utspelar sig på Gotland hittar ni en trappa upp på plan 3. Fråga gärna om hjälp i informationen. Se även bibliotekets webbsida om Gotlandica för barn och unga.

Lära sig läsa

Håller ditt barn på att lära sig läsa? Vi har en Börja läsa-hylla med böcker märkta med en stjärna på ryggen. De passar till den som precis har börjat läsa och behöver träna. Några av böckerna är skrivna med enbart versaler.

För barn som kan läsa men tycker att det är jobbigt med tjocka böcker finns Lättlästa böcker. De har ett enklare språk och ibland illustrationer. Vi har märkt dessa böcker med en gul eller orange prick på ryggen.

Svårt att läsaTPB

För barn med lässvårigheter eller läshandikapp finns många olika slags böcker att låna på biblioteket.

Böcker märkta Lästräning innehåller en talbok så att barnet kan läsa och lyssna på boken samtidigt.

Barn som behöver lyssna på böcker får låna talböcker. Vi hjälper dig att ladda ner böcker från MTM Myndigheten för tillgängliga medier (tidigare TPB – Tal- och punktskriftsbiblioteket). Du har även möjligheten att registrera ditt barn och själv ladda ner talböcker från MTM. Kontakta biblioteket så hjälper vi er. Läs mer på bibliotekets sida om talböcker.

Barnens Legimus hittar du boktips, spel och annat kul för barn.

Vi har även ljudböcker på cd, i mp3-format eller e-ljudböcker för dem som vill lyssna på böcker. Ljudböcker får alla låna. Sök ljudböcker.

Äppelhyllan

På Äppelhyllan hittar du taktila böcker som låter, luktar eller känns. Här finns böcker med pictogram, bilder som gör orden lättare att förstå.

Du kan även låna filmade böcker på teckenspråk.

Läs mer om Äppelhyllan på Barnens bibliotek.

Kontakt

Sara Edlund

Rose-Marie Larsson-Cedendahl