Biblioteket för dig som är lärare
på förskola eller skola

Välkommen att besöka biblioteket med din barngrupp eller klass!

Vi har ett stort utbud av skönlitteratur och faktaböcker i olika ämnen.

Ta med lånekort och pinkod om ni vill låna. Som pedagog kan du få ett lärarkort när du lånar material för skolans räkning.

Barn och elever under 15 år som vill skaffa lånekort behöver målsmans godkännande. Skriv ut en förbindelseblankett och låt målsman fylla i den. Ta med den ifyllda blanketten när klassen besöker biblioteket.

På Almedalsbiblioteket finns tre barn- och ungdomsbibliotekarier. Vi på biblioteket hjälper gärna till och svarar på frågor så gott vi kan.

Läsning

Boktipsböcker

Arbetar ni med vikingatiden och vill läsa en berättelse som utspelar sig då? På biblioteket finns böcker med boktips i olika ämnen och genrer. Här finns tips på bra högläsningsböcker, etc.

Böcker på andra språk än svenska

På biblioteket finns böcker på flera olika språk för barn och unga att låna.

Böcker om Gotland

Böcker för barn och vuxna som handlar om eller utspelar sig på Gotland hittar ni en trappa upp på plan 3. Fråga gärna om hjälp i informationen. Se även bibliotekets webbsida om Gotlandica för barn och unga.

Lära sig läsa

Vi har en hylla på barnavdelningen som heter Börja läsa. De böckerna är märkta med stjärnor på ryggen. De passar till den som precis har börjat läsa och behöver träna. Några av böckerna är skrivna med enbart versaler.

För barn som kan läsa men tycker att det är jobbigt med tjocka böcker finns Lättlästa böcker. De har ett enklare språk och ibland illustrationer. Vi har märkt dessa böcker med en gul eller orange prick på ryggen.

Svårt att läsa

Talböcker är till för dig som har någon slags läsnedsättning (inga intyg krävs). 

150307_0291_mtm_unga (Small) (Custom)

 Böcker märkta med Lästräning innehåller både den tryckta boken och en talbok som barnet kan lyssna på.

Vill eleven själv kunna ladda ner böcker och lyssna på så behöver hen ett konto på legimus.se . Kontakta er specialpedagog och skolbibliotekarie.

För dig som lyssnar på talböcker finns Barnens Legimus. Där hittar du boktips, spel och annat roligt.

På Äppelhyllan hittar ni taktila böcker som låter, luktar eller känns. Här finns böcker med pictogram, bilder som gör orden lättare att förstå.

Ni kan även låna filmade böcker på teckenspråk.

Läs mer om Äppelhyllan på Barnens bibliotek.

Vi har även ljudböcker på cd, i mp3-format eller e-ljudböcker för dem som vill lyssna på böcker. Ljudböcker får alla låna.

Kontakt

Sara Edlund

Rose-Marie Larsson-Cedendahl