Skönlitteratur

stol

Massor att läsa!

Romaner, deckare, fantastik, noveller, skräck, poesi, dramatik och tecknade serier. Nytt och äldre, nyskapande och klassiker. På biblioteket finns böcker på många andra språk än svenska och engelska.

För dig som vill lyssna på en bok har vi ljudböcker både på svenska och en del andra språk.

 E-böcker och e-ljudböcker lånar du hemifrån direkt till din läsplatta, surfplatta eller smartphone.

Läs mer:

Kolla i vår katalog. Välkommen!

Kontakt

Katarina Petersson

Litteraturen på Gotland - digitala möten

Filmade samtal med aktuella gotländska författare och högläsning av gotländsk litteratur.

Satsningen görs med extra regionala medel för att främja folkhälsa och motverka isolering i pandemitider.

Författarsamtal

Författarsamtal med:

Lars Gunnar Norén
Ronnie G Lundin
Eva Sjöstrand

Högläsning:

Towan Obrador

Roland Olsson

Av Anna Kajsa Hallgard

Evenemang och läsecirklar

I vår evenemangskalender hittar du aktuell information om författarkvällar, bokcirklar, föreläsningar och annan programverksamhet.

Läsecirklar

På Almedalsbiblioteket finns läsecirkeln BokRummet för dig som tycker om att läsa och diskutera litteratur från hela världen. Här blandas aktuella romaner med klassiker.

I Deckarcirkeln läser vi och diskuterar kriminalromaner och annan spänningslitteratur. Tyvärr har denna cirkel uppehåll.

Du som är föräldraledig är välkommen i läsecirkeln Bok och barnvagn. Ditt barn får vara med under cirkelträffarna och vi läser och diskuterar romaner för vuxna.  Denna cirkel har f.n. uppehåll.

Cirklarna arrangeras i samarbete med ABF Gotland.

Vi planerar att starta en lättläst bokcirkel för dig som vill träna att läsa och prata svenska.

Bokens dag

I oktober varje år har du tillfälle att lyssna till nio författare under Bokens dag i Visby. Evenemanget är ett samarbete mellan Almedalsbiblioteket, Bokhandeln Wessman & Pettersson och ABF Gotland. Medarrangörer är också Clarion Hotel Wisby, Gotlands Länsbibliotek, Gotlands Media och Uppsala universitet - Campus Gotland.

Läs mer om Bokens dag

Bokensdag

Boktips och författarbiografier

hjarta

I några av bibliotekets böcker sitter lappar med ett stort rött hjärta. Det betyder att någon i personalen tycker att just den boken är en pärla. Låna gärna!

Böcker på andra språk än svenska

På biblioteket finns böcker på flera andra språk än svenska. Personalen hjälper dig gärna att söka i katalogen.

Vi kan även beställa böcker från Internationella lånecentralen.

MLC - Mångspråkiga lånecentralen

Världens bibliotek

Svårt att hitta böcker på ditt språk?

Världens bibliotek är en digital tjänst. Här hittar du e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Skaffa ett konto med din e-postadress. Logga in för att läsa och lyssna. När du vill, så mycket du vill.


Författarlexikon och biografier

Läs om över 5 000 författare, sök efter genrer, länder, litterära priser och filmatiseringar eller testa dig själv i ett litteraturquiz i Alex Författarlexikon. Du kan nå Alex Författarlexikon när du befinner dig på biblioteket eller hemifrån genom inloggning med lånekortsnummer. Alex Författarlexikon länkar dessutom till vår bibliotekskatalog så att du direkt kan se vilka böcker som finns att låna av en särskild författare.

Alex Författarlexikon finns även som en gratis app för iPad/iPhone och Android. Hämta appen via App Store eller Google Play och logga in med ditt lånekortsnummer.

Alex Författarlexikon

Författarbiografier hittar du på hyllorna Gz och Gcz på plan 2. På hylla G står böcker om litteraturvetenskap.

Läs om Gotland

Böcker som utspelar sig på Gotland hittar du en trappa upp på Gotlandicaavdelningen, plan 3.

Fantastik

Här hittar du böcker på engelska och svenska för vuxna och för unga i genrer som fantasy och urban fantasy, skräck och romance, science fiction och steam punk, magisk realism och alternativa verkligheter.

Avdelningen Fantastik är placerad mellan ungdomsavdelningen och avdelningen för skönlitteratur. Observera att du även hittar böcker i dessa genrer på avdelningarna för skönlitteratur på svenska eller engelska samt på ungdomsavdelningen.

Skönlitteratur i utbildningen vid Uppsala universitet Campus Gotland

Fördjupa dina kunskaper med skönlitteratur! I biblioteket finns en mängd skönlitteratur och där finns förmodligen en hel del som skulle kunna passa just ditt program eller kurs.

Fråga oss så hjälper vi dig med lästips!