Några gotländska 1900-talsförfattare

David Ahlqvist (1900–1988)

Konstnär, författare och hembygdsvårdaresjalvdeklaration120
David Ahlqvist var en välkänd gotländsk konstnär, men han har också skrivit 6 böcker, samt noveller, kåserier och teaterpjäser. Han var en av grundarna till Ardre hembygdsförening 1934 och han blev ordförande i Gotlands hembygdsförbund 1935. David Ahlqvist var även en av grundarna till även till Gutamålsgillet.

Böcker av David Ahlqvist 

Om David Ahlqvist

Gustaf Larsson (1893–1985)

Författare, fotograf och hembygdsforskare gustaf120
Gustaf Larsson kallas ibland Gotlands nationalskald. Han arbetade som byggnadssnickare, samtidigt som han författade. Gustaf Larsson gav ut 13 diktsamlingar. Många av hans dikter har tonsatts. Gustaf Larsson skrev också dikter på gutamål. Gutniska dikter publicerades 1961. Gustaf Larsson var även hembygdsforskare, fotograf och botanist.

Böcker av Gustaf Larsson

Litteratur om Gustaf Larsson

Gustaf Larsson sällskapet

Anna Kajsa Hallgard (1915–1995)
pseudonym för Margit Olofsson

Författareannakajsa120
Anna Kajsa Hallgard föddes i Hallbåter i Levide. Hon fick tidigt hjälpa till med arbetet på gården. Anna Kajsa Hallgard debuterade 1942 med romanen ”En man finner sin väg” och hon skrev sedan ett stort antal romaner med motiv från den gotländska landsbygden. Förutom romanerna har hon skrivit reseskildringar, om gotlandsänget ”Solsänget” och en bok om författaren Gustaf Larsson (Gotland din längtan, ett vänporträtt).
Under 2015 har det  bildats ett sällskap till minne av Anna Kajsa Hallgard och hennes författarskap, och att hon skulle ha fyllt 100 år har också uppmärksammats på biblioteken på Gotland.

Anna Kajsa Hallgard Sällskapet

Sonja Åkesson (1926–1977)

Poet, konstnär, författare vitmansslav_mellanliten
1926 föds en av våra stora svenska poeter i Buttle på mellersta Gotland. Hon bodde kvar på Gotland till 1951 och arbetade bland annat i grammofonaffär och som kontorist. 1949 skrev hon en novell som hon fick publicerad i en veckotidning, detta och hennes svåra livssituation gav henne modet och kraften att söka efter något nytt och hon bestämde sig för att lämna ön.

Böcker av Sonja Åkesson

Litteratur om Sonja Åkesson

Sonja Åkesson Sällskapet