Förintelsens Minnesdag 2020

Kategori: Föreläsning
Plats: Almedalsbiblioteket, Hörsalen samt Foajén
När: måndag 27 januari kl. 18:00 - kl. 20:00
Arrangör: Region Gotland, Länsstyrelsen Gotland, Uppsala Universitet/Campus Gotland, Rädda Barnen Gotland samt Röda Korset Gotland

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2020 är det 75 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Inledning - Landshövding Anders Flanking, Länsstyrelsen i Gotlands län
Reflektioner om Nazityskland, Sverige och andra världskriget -Föredrag av professor Kent Zetterberg, Försvarshögskolan, ledare förprojektet Försvaret och det kalla kriget.
Paus
Vi kommer snart hem igen - Boksamtal med Jessica Bab Bonde författare till den
Augustprisnominerade boken Vi kommer snart hem igen.

Utdelning av årets Emerich-pris
Musikunderhållning av elever från Gotlands folkhögskola

Varmt välkomna!

förintelsens minnesdag.jpg