Nyckelharpa möter Blåsarkvintett - Markus Svensson

När: söndag 3 december kl. 19:00 - kl. 20:30
Arrangör: Gotlandsmusiken
Hemsida: http://www.gotlandsmusiken.se

Gotlands Blåsarkvintett har spelat tillsammans med många olika instrumentalister men aldrig med en nyckelharpist! Nu blir det ändring på det då mästaren Markus Svensson blir solist tillsammans med kvintetten.

Markus Svensson är en av landets mest framstående nyckelharpsspelmän. Han blev riksspelman 1992 och världsmästare på nyckelharpa 1998. Förutom lärare vid Gotlands Folkhögskola i Hemse är han även verksam som musiker i en mängd olika sammanhang och har tillsammans med ett flertal grupper, såsom Nyckelharporkestern och Kalabra, turnerat och gett konserter i närmare 20 olika länder. Markus kommer att spela på olika sorters nyckelharpor såsom den vanliga kromatiska nyckelharpan och de äldre varianterna kontrabasharpa och moraharpa.

Nyckelharpa och blåsarkvintett var något som flöjtisten, pianisten och tonsättaren Björn J:son Lindh inte hade någon erfarenhet av då han skrev stycket ”En dag på gården”. Björn berättar: ”En blåsarkvintett är en kombination av instrument som låter väldigt olika och det är ju inte svårt att få kvintetten att låta hönsgårdsliknande med så många ljud. Läggs dessutom nyckelharpa till kan det ju låta ännu märkligare, men resultatet blev istället väldigt vackert!”. Björn J:son Lindh skrev ”En dag på gården” 1990 för Åsa Jinder men när den spelades in på skiva 2001 var det just Markus Svensson som var solist.

Förutom ”En dag på gården” så blir det ett varierat program med tyngdpunkten på folkmusik för nyckelharpa och blåsarkvintett.

Medverkande:
Markus Svensson, nyckelharpa